Pe piata exista doua tipuri de casti pentru copiat la examene. Primul tip de casca de copiat este cel de culoarea pielii sau casca japoneza cum se mai nnumeste. Al doilea tip este casca cu microvibratii. Ambele tipuri de casti au si avantaje si dezavantaje, de regula iti vor fi prezentate doar avantajele. Va trebui sa faci un mic compromis atunci cand alegi ce casca pentru copiat vrei sa folosesti. In cele ce urmeaza voi incerca sa descriu in mod corect modul de functionare, avantaje, dezavantaje urmand ca fiecare sa aleaga casca care i se potriveste mai bine.

Casca de copiat cu Microvibratii

    Sistemele de copiat ce folosesc casti cu microvibratii folosesc nimicasti tip magnet. Aceste casti au avantajul ca sunt mai mici decat cele japoneze dar pentru a putea functiona au nevoie de colier in jurul gatului si ceva fire pe corp. Castile cu microvibratii nu functioneaza fara colier in jurul gatului. Din pacate, datorita principiului de functionare, momentan nu exista sisteme cu microvibratii pe timpan care sa functioneze fara colier in jurul gatului. Asta se datoreaza principiului de functionare, legile fizicii chiar daca am vrea, nu se pot schimba.

     Atunci cand vei lua decizia sa iti cumperi o casca cu microvibratii si esti nehotarat ce microcasca sa alegi trebuie sa faceti un compromis: casca japoneza de culoarea pielii chiar daca este putin mai mare(cam cat un bob de porumb) decat cele cu microvibratii au avantajul ca pot fi folosite cu sisteme de copiat fara fire pe corp, sunt extrem de simple si fara absolut nici un fel de fir. Castile cu microvibratii pe timpan de tip magnet sunt mai mici dar este necesar sa ai colier in jurul gatului.

      Cel mai bine este sa tii cont cat de exigent este examenul care urmeaza sa il dai. Astfel vei alege o casca de copiat la examene fara fire potrivita. Ideal ar fi sa cumperi cel mai performant sistem dar cum preturile cresc o data cu performantele nu are rost sa cheltuiesti banii pe un sistem scump daca poti sa iti faci treaba si cu unul mai ieftin.

 Avantajele Castilor pentru Copiat cu microvibratii:

          - casti de dimensiuni foarte mici - NU se vad in ureche,
          - NU se va auzi absolut nimic in exterior chiar si cu volumul la maxim !!! GARANTAM acest lucru: va returnam de 10 ori valoare produsului!
          - NU interfereaza cu ceilalti care au sisteme de copiat in aceeasi incapere -NU ii vei auzi pe ceilalti!
          - Daca te cureti bine si NU ai ceara in ureche inainte de a pune casca in ureche, este IMPOSIBIL sa ramana blocate acolo.

Norme de siguranta pt casca de copiat cu microvibratii

     Fiecare are propria anatomie, adica canalul auditiv difera de la o persoana la alta. De aceea majoritatea persoanelor pot folosi fara proble castile cu microvibratii. O mica parte se confrunta cu probleme: nu aud nimic sau scot mai greu casca din ureche. Aceste cazuri sunt sub 1% si se datoreaza excesului de ceara din ureche. Unii isi pun 2..4 microcasti in aceeasi ureche. Astfel cand le pui pe rand sunt mici dar in ureche se atrag se unesc marindu-si dimensiunile si ocupand tot canalul auditiv. De aceea sub nici o forma nu trebuie sa pui mai mult de o casca in aceeasi ureche. Curatate bine de ceara in ureche inainte sa pui casca - poti folosi si un audispray.

            Exista persoane care nu reusesc sa fixeze casca pe timpan. Aceste cazuri sunt sub 1% si nu recomandam sa se insiste. Exista posibilitatea ca microcasca sa o scoti mult mai greu decat in mod normal. Pentru aceste persoane singura solutie o reprezinta “casca japoneza” care este suficient sa fie introdusa in ureche cat sa nu se observe. Astfel nemaifiind nevoie ca microcasca sa ajunga pe timpan. Castile japoneze desi sunt mai scumpe nu raman niciodata blocate in ureche si nu mai aveti nici un fir pe corp.

    Foarte mare atentie sa acorzi la ceara din ureche! In primul rand daca ai fie putina fie chiar dop de ceara nu vei auzi deloc sau in cel mai bun caz foarte incet. Ceara impedica contactul microcastii cu timpanul. In al doilea rand vei scoate casca de copiat foarte foarte greu deoarece se lipeste de ceara.

Cum se pune in ureche o casca cu microvibratii

     O practica gresita este ca castile sa fie puse fie de acasa, fie cu ceva timp in urma stiind ca urmeaza sa mergi o distanta mai mare sau mai  mica pe jos, in masina, etc. Din cauza vibratiilor, a mersului, poate te intorci mai brusc si chiar sughit sau stranut casca se va desprinde de pe timpan. Poate chiar va cadea din ureche si fie nu vei mai auzi de loc fie vei auzi foarte foarte incet si infundat.

     Iti Recomand sa iti pui casca in ureche cu putin timp inainte de folosire. Te duci mai devreme cu 15 minute la o toaleta, dai drumu la dispozitiv de la buton, conectezi telefonul, pui o casca intr-o ureche si alta casca in cealalta ureche. Apoi apelezi pe cineva si il pui sa vorbeasca incontinuu. Sau poti suna la relatii cu clientii si la nevoie. Daca casca de copiat nu se aude tare si clar din prima cu magnetul negru oval faceti miscari scurte sus - jos si invartiti in spatele urechii care vi se pare ca se aude mai slab. Acest lucru se datoreaza faptului ca trebuie sa fie perfect cu partea plana pe timpan altfel ori se va auzi infundat, incet sau chiar deloc.

            Se lasa capul intr-o parte astfel incat sa fie paralel cu pamantul. Se va introduce in ureche o casca, miscand usor capul astfel incat microcasca sa alunece pe canalul auditiv. Se aude un “POC”, semn ca microcasca a ajuns pe timpan. De regula ea cade perfect cu partea plana pe timpan dar nu tot timpul. Daca nu e perfect pe timpan se aude incet, infundat.

Casca de copiat Japoneza

      Casca japoneza cum mai este numita aceasta, este un dispozitiv aparut recent. Marele avantaj al folosirii acestui mic dispozitiv de culoarea pielii il reprezinta faptul ca iti va permite sa folosesti sisteme de copiat fara nici un fel de fir pe corp! In interior un micro receptor cu ajutorul caruia capteaza semanlul emis de dispozitivul pentru copiat. Apoi il amplifica si il tirmite la un mic difuzor. Toate sistemele pentru copiat ce folosesc casca japoneza au neaparat nevoie de baterie 337 care alimenteaza amplificatorul din microcasca. Casca japoneza se poate folosi foarte simplu de catre oricine fara sa intampine probleme. Sistemele cu casca de culoarea pielii sunt foarte stabile in utilizare - nu se deconecteaza, nu se intrerupe, nu e sensibila la miscari, stranut, sughit etc.

casca de copiat la examene fara fire casti de copiat sisteme pentru copiat

Cum se pune bateria 337 in casca japoneza?

   Bateria are 2 fete: pe o fata este complet neteda si are ceva scris pe ea iar pe cealalta are un cerculet pe margina. Tot timpul bateria va fi pusa in capac cu partea cu scrisul inspre capac iar cerculetul de pe margine inspre  casca.

     Sa nu tragi de capac – capacul se desface prin invartire! Infileaza cu grija capacul castii. Daca imediat cum incepi sa infiletezi capacul se blocheaza desfa si infileteaza din nou. Infiletarea trebuie sa se desfasoare foarte usor, nu este necesar sa fortezi. Cand pui bateria in casca dupa ce ai fixat capacul este posibil sa ramana putin spatiu intre casca si capac – acest lucru este normal!

     Bateria microcastii va incepe sa se consume din momentul in care vei infileta capacul pe casca. Chiar daca nu veti folosi microcasca! Este recomandat sa nu lasi bateria inauntru. Autonomia unei baterii este de aprox 3...4 ore de functionare.  Bateria poate fi folosita de mai multe ori cu conditia sa nu o lasi in microcasca. Microcasca se va introduce in ureche tot timpul cu partea ascutita inspre ureche. Se va impinge cu o penseta pana cand nu se va mai observa. Cand vei scoate casca de copiat din ureche veti trage cu o penseta de acea antena micuta transparenta. 

     Casca are un zgomot de fundal – acest lucru este normal, asta inseamna ca amplificarea microcastii functioneaza si casca este noua. Cu cat acest fasait de fundal este mai intens cu atat si vocea celui care va dicteaza va fi mai intensa. In timp intensitatea va scadea o data cu uzura castii. Cand nu se va mai auzi deloc – inseamna ca trebuie sa inlocuiesti casca!

Daca nu auzi nimic in ureche

     Verificati bateria microcastii si eventual inlocuiti-o. In mod normal, daca bateria este buna iar gaura microcastii nu este infundata cu ceara in casca trebuie sa se auda un “fasait pe fundal”. Daca se aude acel fosnet de fundal casca garantat functioneaza. Incercati casca pe un alt dispozitiv pentru copiat daca ai la incemana.

     Daca auziti foarte incet: dati volumul din telefon la maxim. Schimbati bateria microcastii. Incercati casca de copiat cu un alt sistem. Daca se aude incet si dupa ce ati verificat pasii de mai sus cel mai probabil a intrat ceara in microcasca. Ori s-a infundat microcasca ori ceara  a ajuns la membrana difuzorului. Trebuie schimbata microcasca.